Svijet
0

Kina će pomoći u sjevernokorejskom nuklearnom sporu

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak je dobila uvjeravanja da će Kina iskoristiti svoj uticaj da ponovo pokrene zakočeni proces demontiranja sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja. Ostalo je, ipak, nejasno kako će se Kinezi držati tih obećanja.

U širokim raspravama s kineskim zvaničnicima Rice je također dobila pristanak Kine da nastavi dijalog o ljudskim pravima sa Sjedinjenim Državama i ugodila je svojim kineskim domaćinima ponavljanjem američkog protivljenja tajvanskom referendumu o prijemu u Ujedinjene nacije koji je razbjesnio Peking, javio je AP.

Sjeverna Koreja, međutim, dominirala je razgovorima, a Rice je tražila od Kine, koja ima značajan uticaj na svog staljinističkog susjeda, da zajedno s ostalima iz šestočlane grupe u pregovorima o denuklearizacije Sjeverne Koreje "iskoristi sav mogući uticaj" na Pyongyang da ispuni svoje obaveze prema grupi.

Kineski ministar vanjskih poslova Yng Jiechi izjavio je da je Kina "stalno obavezana na šestostrane razgovore i denuklearizaciju Korejskog poluotoka" i da će nastaviti raditi na tome.

On je, međutim, također jasno poručio da je Peking već izvršio pritisak na Sjever u vezi s tim.