Svijet
0

Kina će do 2015. imati 1,39 milijardi stanovnika

FENA
Broj stanovnika u Kini će prema predviđanjima do 2015. godine dostići 1,39 milijardi, pri čemu će broj stanovnika kineskih gradova porasti na 700 miliona i tako prvi put premašiti broj stanovnika seoskih područja, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

Direktorica Nacionalne komisije za stanovništvo i planiranje obitelji Li Bin izjavila je da se u narednih pet godina očekuje porast broja stanovnika Kine na 1,39 milijardi, u odnosu na 1,32 milijarde koliko je iznosio krajem 2008. godine, prenio je Reuters.

Li je također istaknula da će u sljedećih pet godina broj Kineza starih preko 60 godina premašiti 200 miliona te kako se očekuje da će svake naredne godine ovu starosnu granicu dostizati prosječno osam milijuna ljudi, što je za 3,2 miliona više od godišnjeg prosjeka u prethodnih pet godina.

U narednih pet godina također će prvi put porasti i odnos između izdržavanog i radno sposobnog stanovništva, nakon više od 40 godina zabilježenog pada, dok će broj stanovnika starosti od 15 do 59 godina najprije dostići maksimum, a zatim polako opadati.