Svijet
0

Kina: Borba protiv lažne dizajnerske robe bez vidljivih rezultata

FENA
Borba protiv prodaje krivotvorene dizajnerske i druge robe u Kini do sada nije postigla vidljivih rezultata osim što se taj dio trgovine u većim gradovima pod pritiskom kaznenog progona preselio dublje u 'ilegalu' pa se danas umjesto na otvorenim tržnicama takva roba prodaje na tajnim lokacijama do kojih se dolazi usmenom predajom ili po preporuci.

Prodavači na pekinškoj 'tržnici svile', jednoj od najpoznatijih turističkih atrakcija glavnog kineskog grada danas ne nude otvoreno jeftinu krivotvorenu dizajnersku robu poput satova, odjeće ili torbi, ali na iskazani interes kupcu pokazuju kataloge dizajnerskih proizvoda od Prade preko Chanela do Guccija skladištenih na drugim lokacijama ili vade robu iz skrivenih bunkera.

Rezultat je to, među ostalim, ne samo racija koje po tržnicama u posljednje vrijeme poduzimaju kineske vlasti u želji da dokažu da ozbiljno shvaćaju obvezu zaštite intelektualnog vlasništva nego i tužbi koje su u Kini počeli podnositi predstavnici proizvođača luksuzne robe.

Tako se od nedavna na pekinškom sudu našla i uprava 'tržnice svile' te nekoliko zakupaca prodajnih mjesta na toj tržnici. Njih je zbog krađe intelektualnog vlasništva tužilo pet kuća - Louis Vuitton, Burbery, Chanel, Gucci i Prada. Te kompanije traže oko 300 hiljada dolara odštete i prvostupanjskom presudom ishodile su zadovoljštinu iako u puno manjem novčanom iznosu. Presudom je uprava proglašena odgovornom za osiguranje poštivanja zabrane prodaje dizajnerskih kopija.

Njihovi argumenti da uprava tržnice, unatoč upozorenjima i zahtjevima oštećenih kompanija, nije poduzela nikakve učinkovite poteze za iskorjenjivanje prodaje krivotvorene robe i time poticala na prodaju falsifikata naišli su na sudu na plodno tlo.

Upravi nije pomoglo ni što je u međuvremenu prostor tržnice opremljen obavijestima da je na tom prostoru zabranjena prodaja krivotvorenih dizajnerskih proizvoda.

U Pekingu ali i drugim azijskim gradovima danas se najkvalitetnije krivotvorine prodaju na tajnim lokacijama do kojih se dolazi samo preporukom i takva roba znatno je skuplja od lošijih imitacija koje se prodaju na mjestima po kojima se masovnije kreću turisti. Tako je prosječna cijena kvalitetnije krivotvorine ženske torbe i po 700-800 kuna dok se lošije kopije mogu dobiti i za tri puta manji iznos, javlja Hina.

U drugim azijskim zemljama trgovci krivotvorenom robom pokazuju još više snalažljivosti. Primjerice, u Južnoj Koreji koja na svjetskom ilegalnom tržištu slovi kao proizvođač najkvalitetnijih kopija, kupcu nakon što odabere dizajnersku kopiju na licu mjesta skinu anonimnu etiketu i prišiju 'originalnu' dizajnersku.

Stručnjaci procjenjuju da je trgovina krivotvorenim dizajnerskim i drugim proizvodima u svijetu danas 'teška' oko 500 milijardi dolara godišnje, a vjeruje se da dijelom finansira i terorizam.

Po policijskim izvorima skupina odgovorna za teroristički napad na vlak u Madridu prije tri godine dijelom se financirala iz prodaje piratskih CD-a.

Po tvrdnjama proizvođača najveći proizvođači i tržišta krivotvorene robe su Kina, Južna Koreja, Pakistan i Indija.