Svijet
0

Kina: Američki brod ušao u naše teritorijalne vode, poduzet ćemo relevantne mjere

SRNA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da je američki razarač, koji je prošao nedaleko od vještačkog ostrva Triton u Južnokineskom moru, a na koje pravo polažu Peking i još nekoliko azijskih država, prekršio kineski zakon jer je ušao u njene teritorijalne vode.

Kina polaže pravo na većinu ostrva u Južnokineskom moru. Slična prava polažu na nekoliko ostrva Vijetnam, Malezija, Bruneji, Filipini i Tajvan.

"Američki vojni brod prekršio je kineske zakone jer je ušao u naše teritorijalne vode bez prethodnog odobrenja. Kineska strana je poduzela relevantne mjere, uključujući nadzor i upozorenje", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Portparol Pentagona kapetan Jeff Davis rekao je ranije da prilikom prolaska nedaleko od ostrva Triton nije primijećen nijedan kineski vojni brod u blizini američkog razarača.

Preko ovog pomorskog puta obavi se trgovina u vrijednosti od oko pet triliona dolara.

Američka mornarica obavila je sličan manevar u oktobru kada je razarač "Lasen" prošao pored jednog od kineskih vještačkih ostrva, što je izazvalo kritike iz Pekinga.