Svijet
0

Kina: Američka komisija optužena za pristrasnost

FENA
Kina je optužila savjetodavnu komisiju američkog Kongresa za pristrasnost, zbog izvještaja u kojem navodi da kineska vlada sve češće upada u kompjuterske mreže SAD-a da bi prikupila informacije u vojne svrhe.

U izvještaju Komisije za ekonomske i sigurnosne odnose SAD-a i Kine za 2009. godinu, piše da je Kina najagresivnija zemlja koja špijunira SAD, nastojeći da prikupi informacije koje bi joj pomogle u modernizaciji vojske i ekonomskom razvoju zemlje.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Chin Gang rekao je da izvještaj, objavljen prošle sedmice, predstavlja napad na Kinu, prenosi Reuters.

  • Izvještaj zanemaruje činjenice, pun je predrasuda i ima prikrivene motive, navodi se u saopćenju Ganga, objavljenom na web stranici ministarstva.

Gang je u saopćenju savjetovao komisiju da bude manje pristrasna i da prestane da se miješa u unutarnju politiku Kine i da narušava kinesko-američke odnose.

Dvopartijska 12-to člana kongresna komisija uspostavljena je 2000. godine radi analize sve veće trgovinske razmjene s Kinom.