Svijet
1

Kim Jong-un voli skijališta i lijepe pjevačice i sušta je suprotnost svoga oca

Klix.ba
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Biti vođa Sjeverne Koreje sa sobom donosi mnogo posla. Osim obaveznog prisustva vojnim paradama tu su i beskrajni politički sastanci, ali i prijetnje nuklearnim oružjem ostatku svijeta, onda kada to zatreba. Kim Jong-un danas slavi svoj 30. ili 31. rođendan, budući da se njegov datum rođenja, barem zvanično, ne zna pouzdano.

Mladi lider Kim Jong-un se na sjevernokorejskoj televiziji često pojavljuje u svojim dosadnim službenim ulogama, po uzoru na komunističko doba SSSR-a. Iako se njegove godine pouzdano ne znaju, spominje se kako ima 30 ili 31 godinu, ne treba čuditi da Kim Jong-un iskazuje interes za skijališta, plovidbe, ili lijepe pjevačice, piše britanski Telegraph.

Južnokorejski istraživači, koji prate rad mladog sjevernokorejskog lidera ističu kako se on u određenim stvarima uveliko razlikuje od svoga oca Kima Jong-ila, koji je bio jako povučen. Jong-il se i u svojim poznim godinama krio iza velikih sunčanih naočala, a nikada mu nije bilo ugodno to što je u centru pažnje. Mnogi Sjevernokorejci nikada nisu ni čuli njegov glas. Ali, njegov sin se umnogome ugledao na svoga karizmatičnog djeda i oca Sjeverne Koreje Kima Il-sunga, te tako ima frizuru u sličnom stilu, a usvojio je i način njegovog pozdravljanja, te ga krasi njegova odlučnost.

Omiljeni sin Kima Jong-ila

U vrijeme kada je imao 20 godina niko nije ni znao za postojanje Kima Jong-una, trećeg i omiljenog sina svoga oca. Prvi ga je u svojoj knjizi spomenuo Kenji Fujimoto, japanski kuhar koji je uživao veliko povjerenje sjevernokorejske vladajuće porodice. Upravo je on naveo da je sadašnji lider Sjeverne Koreje rođen 8. januara 1983., što ga čini najmlađim šefom države na svijetu.

Nakon smrti Kima Jong-ila u decembru 2011., bilo je neizvjesno kako će se Jong-un snaći u ulozi lidera, no on se pokazao kao odlučan i žestok. Bilo je nade da će on u svoju zemlju donijeti više otvorenosti, budući da je pod pseudonimom studirao u Švicarskoj.

"Kim Jong-un se prilagođava shvatanjima 21. stoljeća, pa smo tako mogli primijetiti da je, naprimjer, nerijetko u pratnji svoje žene. Treba znati da je on uzor ponajprije potrošačkoj klasi u Sjevernoj Koreji, tako da je njegova posjeta skijalištima i društvenim događajima itekako značajna", kaže profesor John Delury iz Seula, koji prati rad Kima Jong-una.

Navodi se i kako je Kim Jong-un fokusiran na poboljšanje uslova za bavljenje poljoprivredom, pa tako ulaže mnogo u nauku i tehnologiju vezanu za ovu oblast. On je također započeo neke velike građevinske projekte, te je decentralizovao svoju industriju i prihvatio kineski model stvaranja posebnih ekonomskih zona, koje bi bile otvorene za trgovinu i investicije iz inozemstva, mada su tu međunarodne sankcije veliki problem.

Političke intrige i egzekucije

Neke stvari, međutim, ni Kim Jong-un nije promijenio, te je tako Sjeverna Koreja ostala posvećena svom ​​nuklearnom programu, koji se smatra bitnom polugom vlasti u borbi protiv moćnih susjeda i neprijatelja. Nastavljene su i političke intrige i egzekucije, a posljednja u nizu je i smaknuće liderovog tetka Jang Song-thaeka, koji je navodno slovio za drugog najmoćnijeg čovjeka u državi.

U protekle dvije godine Kim Jong-un je u vojnom i državnom vrhu zamijenio mnoge ljude koji su bili lojalni njegovom ocu, a nestala su i sva četiri generala iz perioda Kima Jong-ila. I pored svega, pojedini teoretičari smatraju da je Kim Jong-un samo marioneta, a da stvarnu moć u Sjevernoj Koreji ima aktuelni šef vojske Choe Ryong Hae.