Šok i u Južnoj Koreji
0

Kim Jong-un veliki nasljednik umrlog predsjednika S. Koreje

SRNA
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un, sin preminulog predsjednika Sjeverne Koreje Kim Jong-ila, proglašen je za "velikog nasljednika" nakom smrti svog oca, javila je agencija KCNA.

"Jong-un je veliki nasljednik revolucije i politike Juče i veliki vođa naše partije, vojske i naroda", javila je agencija.

Juče je politička ideologija Sjevera koja se bazira na oslanjanju na vlastite snage.

Predsjednik Južne Koreje Lee Myung Bak  pozvao je na mir i zatražio od stanovnika Juga da nastave sa svakodnevnim životom, rekao je zvaničnik bezbjednosti iz njegovog kabineta nakon vanrednog sastanka povodom smrti lidera Sjevera Kim Jong-Ila.

Sahrana Kim Jong-Ila obaviće se u Pjongjangu 28. decembra a njegov sin Kim Jong-un biće na čelu organizacionog komiteta sahrane, javila je agencija KCNA, prenosi BBC. Vlasti su proglasile 13-dnevnu žalost od 17. do 29. decembra.

Smrt Kim Jong-ila izazvala šok u susjednoj Južnoj Koreji

 Iako se dugo vremena znalo da je Kim Jong-Il bolestan njegova smrt izazvala je šok u susjednoj Južnoj Koreji.
Južnokorejska agencija Jonhap javila je da predsjednik ove države stavio sve vladine službenika u "stanje pripravnosti", kao i da Ministarstvo finansija održava više hitnih sjednica.

 Ministarstvo odbrane, koje je takođe, u stanju pripravnosti, saopštilo je da nije primjetilo "neoubičajena vojna kretanja".

"Može se se desiti da dođe do borbe za vlast. Vojska će, skoro sigurno, podržati Kim Jong-una", rekao je Chung Jung Tea, sa korejskog Instituta za nacionalno ujedinjenje, piše "Telegraf".

On je dodao da će se sada pojačati kontrola nad narodom kako zemlja ne bi pala u haos i ono što se sada bude dešavalo je veoma važno.

Bijela kuća prati situaciju

U Međuvremenu, iz Bijele kuće je saopšteno da Washington pažljivo prati izvještaje i situaciju nakon smrti Kim Jong-Ila.
"SAD i dalje su posvećene stabilnosti na Korejskom poluostrvu i slobodi i bezbjednosti svih naših saveznika", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Južne Koreje Lee Myung Bak razgovarao je telefonom sa američkim liderom Barackom Obamom.

"Dvojica lidera saglasila su se da sarađuju i pažljivo prate situaciju", rekao je portparol predsjednika.