Svijet
105

Kim Jong-un upozorio građane S. Koreje: Pripremite se na glad i jedenje korijena biljaka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Lider Sjeverne Koreje upozorio je svoj narod da se pripremi na "žvakanje korijena" jer ova država ulazi u novi devastirajući period gladi.

Obrativši se putem državnih novina, diktator je rekao građanima da se pripreme za još jedan "naporan marš" - termin koji se koristi za veliku četverogodišnju glad Sjeverne Koreje iz 1990-ih godina.

Upozorenje je stiglo nakon što je Kina pristala na nove sankcije protiv Sjeverne Koreje kao odgovor na nedavni nuklearni test i lansiranje rakete.

"Put revolucije je dug i naporan. Možda ćemo morati krenuti napornim maršem tokom kojeg ćemo morati žvakati korijenje biljaka ponovo", prenijele su novine Rodong Sinmun.

Vlada je upozorila da, ako budu umirali od gladi, očekuju od građana da ne krive "Vrhovnog vođu".

"Čak iako odustanemo od svojih života, trebamo nastaviti pokazivati lojalnost lideru Kim Jong-unu do kraja naših života", napisale su novine.

Oko 3,5 miliona građana Sjeverne Koreje preminulo je od gladi između 1994. i 1998. godine, periodu koji je poznat kao "Naporni Marš". Riječ glad bila je tada zabranjena jer se odnosila na to da su lideri, tadašnji Kim Il-Sung a sadašnji Kim Jong-un, iznevjerili svoj narod.

Sjeverna Koreja ispalila je projektil kratkog dometa u blizini svoje obale u utorak, nakon čega je utvrđeno da je riječ o testiranju oružja i pokazivanje moći i "zuba" Seulu i Washingtonu.