Svijet
0

Kim Jong-un ubio tetka, a tetku ostavio na utjecajnom položaju

FENA
Kim Kyong-hui
Kim Kyong-hui
Utjecajna tetka sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, Kim Kyong-hui, ostala je u unutrašnjem krugu režima nakon što je njen suprug, drugi najmoćniji čovjek režima, pogubljen.

Pyonyang je u subotu navečer objavio da je 67-godišnja Kim Kyong-hui, kćerka osnivača države Kim Il-sunga, imenovana za članicu odbora za sahrane vladajuće partije, što je prestižna funkcija u ovoj zemlji.

Kimov tetak Jang Song-thaek pogubljen je prošle sedmice samo nekoliko dana uoči druge godišnjice smrti Kim Jong-ila, oca trenutnog lidera.

Pyongyang ističe da je Jang pogubljen jer je pokušao preuzeti vlast i jer je ekonomiju države doveo na rub "nekontrolisane katastrofe", piše britanski Guardian.

Nakon njegovog pada, sudbina Kim Kyong-hui je ostala nepoznata. Sjevernokorejska novinska agencija KCNA je izvijestila u subotu da je od nje traženo da organizuje sahranu Kim Kuk-thaea, predsjedavajućeg kontrolnog odbora vladajuće Radničke partije.

Odbor za sahrane je jedna od naznaka statusa sjevernokorejskih zvaničnika.

Kim Kyong-hui je jedna od rijetkih krvnih srodnika Kim Jong-ila, koji je umro u decembru 2011. godine. Sjeverna Koreja obilježit će u utorak drugu godišnjicu njegove smrti.