Svijet
394

Kim Jong-un strijeljao funkcionere zbog gledanja sapunica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Samo dosad u 2014. godini, Sjeverna Koreja je javno smaknula 50 javnih i vojnih funkcionera, prenosi južnokorejska obavještajna agencija.

Žrtve čistki Kim Jong-una uključuju i 10 članova Radničke partije, koji su smaknuti strijeljanjem, zbog gledanja južnokorejskih sapunica na televiziji, prenosi Telegraph. Od drugih razloga tu su i primanje mita te ženskarenje, tvrdi navedena južnokorejska obavještajna agencija.

Mnogi od tih funkcionera bili su bliski tetku Kim Jong-una, Jang Song-thaeku, koji je uhapšen i smaknut još u decembru 2013. godine zbog zločina protiv države. Čistka Jangovih saveznika pokazuje da Kim Jong-un ne želi nikakvu naznaku konkurencije te da gradi vlastitu bazu moći.

Prebjezi iz Sjeverne Koreje za Telegraph tvrde da su južnokorejski i kineski TV programi široko dostupni u Sjevernoj Koreji te da se njima često trguje na crnom tržištu.

Sjevernokorejske vlasti ne uspjevaju zaustaviti dotok informacija iz svijeta u tu zemlju, jer zabrana korištenja elektroničkih uređaja i mobitela, koji se vrlo lako mogu sakriti, ne funkcionira onako kao što to Kim Jong-un želi, prenosi Dnevnik.hr.