Svijet
26

Kim Jong-un: Sjeverna Koreja nikada neće prva upotrijebiti nuklearno oružje

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un poručio je da Sjeverna Koreja neće prva upotrijebiti nuklearno oružje ukoliko ne bude ugrožen njen suverenitet.

Korejska centralna novinska agencija (KCNA) javlja da je Kim tokom jutrošnjeg obraćanja na kongresu vladajuće sjevernokorejske partije istakao kako je zvanični Pjongjang spreman unaprijediti veze sa „neprijateljskim“ nacijama na diplomatskoj razini u jeku međunarodnog pritiska na Sjevernu Koreju zbog nedavnog testiranja dalekometnih projektila.

Pozivajući na dijalog sa suparničkom Južnom Korejom s ciljem prevazilaženja nesuglasica i neprijateljstava, Kim je poručio vlastima SAD-a da se drže podalje od korejskog pitanja.

"Naša Republika je odgovorna nuklearna sila. Kako smo i ranije jasno kazali, mi nikada nećemo prvi upotrijebiti nuklearno oružje, ukoliko neprijateljske sile to ne učine s ciljem ugrožavanja našeg suvereniteta", kazao je Kim.

Naglasivši spremnost Sjeverne Koreje za normalizaciju odnosa sa svim zemljama koje budu poštovale njen suverenitet, Kim je kazao kako će zvanični Pjongjang u takvim okolnostima ispoštovati svoje obaveze u pravcu suzbijanja nuklearnog oružja i procesa denuklearizacije svijeta.

Uprkos pozitivnim porukama o spremnosti Pjongjanga za diplomatske pregovore, Kim je poručio da Sjeverna Koreja nikada neće odustati od programa nuklearnog i ekonomskog razvoja.

Sjevernokorejski medij „Rodong Sinmun“ javlja da je Kim istakao da je dvostruka politika Pjongjanga nužna i da partija na taj način mora štititi vrijednosti revolucije.

Na kongresu Radničke partije, prvom u posljednjih nekoliko decenija, Kim je predstavio petogodišnji politički plan Sjeverne Koreje. Kim ključnim ekonomskim ciljem smatra razvoj energetskog sektora i poljoprivrede.

S druge strane, južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova je uoči kongresa vladajuće partije Sjeverne Koreje poručilo kako je denuklearizacija osnovni uvjet za svaki vid uspostave dijaloga i odnosa između korejskog juga i sjevera.