Nasljednjik Kim Jong-ila
0

Kim Jong-Un se školovao u Švicarskoj?

FENA
Kim Jong-Un
Kim Jong-Un
Novi sjevernokorejski lider Kim Jong-Un, koji navodno ima 28 godina, moguće je da je proveo mladost u Švicarskoj i školovao se blizu Berna, doznaje se iz različitih izvora koji nisu zvanično potvrđeni.

U ponedjeljak je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da "nije u mogućnosti komentirati eventualnu povezanost između Kim Jong-Una i Švicarske".

Švicarski i strani mediji su objavili kako je mladi Sjevernokorejac osnovno i srednje obrazovanje dobio u dvije škole u Konfederaciji. Prva je bila privatna međunarodna škola u Guemlingenu, a zatim državna u Liebefeldu, blizu Berna.

Kada je otac Kim Jong-Una Kim Jong-Il prije dvije godine obznanio da ga je izabrao za nasljednika, mediji su požurili u Liebefeld kako bi pronašli tragove o mladićevom školovanju u jednoj državnoj školi.

Pred navalom novinara, općina Koeniz, u kojoj se nalazi škola u Liebefeldu, organizirala je konferenciju za štampu kako bi objasnila da ne može potvrditi da se mladić tu školovao.

U ponedjeljak je jedan općinski poslanik iz Koeniza izjavio za agenciju AFP da su između 1998. i 2000. godine "tri do četiri sjevernokorejska učenika bila upisana u tu školu i da je jedan od njih najprije učio jezik, a zatim se uključio u normalnu nastavu". "Taj učenik je napustio školu 2000", dodao je on.

U jednom saopćenju objavljenom 2009. godine općina Koeniz navodi da je "jedan mladi Sjevernokorejac posjećivao ovu školu od augusta 1998. do jeseni 2000. godine i da je upisan kao sin jednog službenika ambasade".

"Smatralo se da se učenik dobro integrirao, da je vrijedan i ambiciozan i zainteresiran za košarku", navodi se u saopćenju.

Jedan član osoblja iz Međunarodne škole u Bernu iz Guemlingena, gdje se korejski lider školovao od 1993. do 1998. godine, prije odlaska u školu u Liebefeldu pod imenom Chol-Pak ili Pak-chol, izjavio je u ponedjeljak agenciji AFP da ustanova "nema pravo da išta kaže na ovu temu".