Sjeverna Koreja
0

Kim Jong Un postao "vrhovni komandant"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjevernokorejski državni list opisao je danas novog lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una kao "vrhovnog komandanta", sedam dana poslije smrti njegovog oca.

Ovo je prvi put da je mladi Kim u državnim medijima imenovan kao komandant oružanih snaga koje čini 1,1 miliona vojnika.

Državna agencija KCNA citirala je list "Rodong Sinmun", glasilo vladajuće Radničke partije, u kojem piše da će sjevernokorejski narod "dovršiti zadatak revolucije imenovanjem druga Kim Jong Una za svog vrhovnog komandanta".

Vlasti u Pjongjangu objavile su u ponedjeljak, 19. decembra, da je Kim Jong Il preminuo dva dana ranije od srčanog udara. 

Državni mediji od tada su opisivali njegovog sina kao "velikog nasljednika", te zvaničnom titulom potpredsjednika Centralne vojne komisije komunističke partije.

Kim Jong Il dobio je titulu vrhovnog komandanta 1991. godine, a tri godine kasnije na čelu države naslijedio je svog oca Kim Il Sunga, koji je vladao Sjevernom Korejom od njenog osnivanja poslije Drugog svjetskog rata. 

Pojedini komentatori smatraju da će vlast u zemlji sada preuzeti vojska, iako su oružane snage izrazile lojalnost mladom Kimu, za kojeg se procjenjuje da je u dvadesetim godinama.