Sjeverna Koreja
92

Kim Jong-un naredio razvoj većih raketa

FENA
Kim Jong-un (Foto: Arhiv/AFP)
Kim Jong-un (Foto: Arhiv/AFP)
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je naučnicima, inženjerima i drugim stručnjacima koji su sudjelovali u lansiranju rakete, da se pristupi konstruiranju većih raketa.

Komunistički režim navukao je na sebe osudu velikog dijela međunarodne zajednice zbog toga što je sredinom decembra lansirao raketu dugog dometa, objavila je službena novinska agencija.

"Morate konstruirati i lansirati niz dodatnih satelita, pa tako i komunikacijskih te rakete većeg kapaciteta", rekao je Kim.

"Lansiranje je bilo potvrda nezavisnog i legitimnog prava Demokratske Narodne Republike Koreje na korištenje svemira u miroljubive svrhe", kazao je on, dodavši da su raketa, satelit i kontrolni uređaji "proizvedeni sa 100-postotnom stručnošću". Kim je dva dana nakon lansiranja organiziranog 12. decembra rekao da u orbitu treba postaviti i druge satelite.

Sjeverna Koreja tvrdi da su njene rakete dugog dometa nosači satelita civilne namjene. Sjedinjene Države i njihovi saveznici smatraju da je to lansiranje bilo još jedno ispitivanje balističke rakete, nakon pokusa s raketama dugog dometa 2006. i 2009. nakon kojih su uslijedili nuklearni pokusi.

Rezolucije 1718 i 1874 UN-a zabranjuju Pjongjangu svaku nuklearnu i balističku aktivnost.

Kina, saveznica Pjongjanga, pokušava, kažu diplomati, spriječiti pokušaje zapadnih zemalja u UN-ovu Vijeću sigurnosti da Sjevernoj Koreji uvedu nove sankcije.