Kim Jong Il odlazi s vlasti?
0

Kim Jong Un će biti novi lider Sjeverne Koreje

Sarajevo-x.com
Sjevernokorejski lider Kim Jong Il svog je najmlađeg sina, Kim Jong Una imenovao nasljednikom, kako je i ranije najavljivano, prenosi AP.

Kim Jong Un, 26-godišnji sin dugogodišnjeg lidera Sjeverne Koreje koji se trenutno nalazi na školovanju u Švicarskoj naslijediće oca na mjestu šefa države, potvrđeno je u utorak.

No, ipak još nema naznaka da će Kim Jon Il uskoro otići u penziju sudeći po akcijama te zemlje u proteklom mjesecu. Naime, 5. aprila Sjeverna Koreja je lansirala raketu, a 25. maja počela izvoditi i nuklearne probe, iako se UN žestoko protivio navedenom.

Iako Kim Jong Il ima još dva, starija sina, odavno kruže priče da će baš Kim Jong Un naslijediti oca, no zbog nesređenih odnosa s Južnom Korejom i SAD-om, nije isključeno da vladajuća porodica bude svrgnuta s vrha.

Kim Jong-il (67) je vođa Sjeverne Koreje od 1994. godine. Njegove službene pozicije su Predsjednik Nacionalnog komiteta obrane Demokratske Narodne Republike Koreje, Vrhovni zapovjednik Korejske narodne armije i Generalni sekretar Radničke partije Koreje. Na vlasti je naslijedio svog oca Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje, koji je preminuo 1994.

Poput oca, i Kim Jong-il je centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje ali o njegovom privatnom životu se ne zna mnogo detalja. Bio je oženjen dva puta, ima tri sina i kćerku, no pretpostavlja se da s ljubavnicama ima još djece.

Kim Jong Il je navodno veliki filmofil te je 1978., po njegovom naređenju, otet južnokorejski reditelj Šin Sang-ok i njegova žena, glumica Čoe Eun-hui, kako bi 'izgradili filmsku industriju Sjeverne Koreje'.

Poput svog oca, Kim ima ogroman strah od letenja pa zbog toga uvijek putuje svojim privatnim vozom.