U knjizi japanskog novinara
0

Kim Jong-nam najavljuje rušenje režima u Sjevernoj Koreji

SRNA
Kim Jong-nam
Kim Jong-nam
U novoj knjizi japanskog novinara Yogi Gomija navodi se da je Kim Jong-nam, koji je najstariji sin nedavno preminulog sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila, prenos vlasti u toj zemlji opisao kao šalu i da predviđa rušenje režima.

Autor navodi da Kim Jong-nam predviđa skori pad režima, sa reformama ili bez njih. U knjizi se navodi da Kim Jong-nam, koji nikad nije upoznao novog vođu i njegovog polubrata Kim Jong-una, opisuje dinastijski prenos vlasti kao "šalu za spoljni svijet" i da se i njegov otac najprije tome protivio. Yogi Gomi je novinar i svoju knjigu zasniva na razmjeni emailova sa Namom u periodu od sedam godina. Međutim, datum komentara o režimu nije poznat.

   Gomi, koji je nekoliko godina živio u Seulu i Pekingu, rekao je da se sa Namom sreo ukupno tri puta, jednom tokom 2004. godine i dva puta u 2011. godini. Stručnjaci za pitanja Sjeverne Koreje upozoravaju da je nemoguće utvrditi detalje osim u slučaju da Nam potvrdi da je napisao emailove. "Kim Jong-un je još nominalna ličnost i članovi vladajuće elite bit će oni koji su u stvari na vlasti", navodi on u jednom od emailova. On je također tvrdio da je Kim Jong-ilu prenio zabrinutost međunarodne zajednice zbog nuklearnih proba i lansiranja raketa.

   U ranijim izvještajima sugerisalo se da je Kim Jong-un izgubio naklonost oca  kada su ga japanske vlasti uhvatile da pomoću lažnog pasoša Dominikanske Republike pokušava da uđe u tu zemlju kako bi posjetio Disneyland u Tokiju. Prema njegovim riječima, kod sjevernokorejske elite uobičajeno je da putuju sa lažnim pasošima i tvrdi da je i Kim Jong-un također išao u Japan sa lažnim brazilskim putnim ispravama.