Svijet
0

Kim Jong-il se sastao s kineskim zvaničnikom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il primio je u petak Wanga Jiaruija, čelnika Odjeljenja KP Kine za međunarodne odnose, javila je kineska novinska agencija Xinhua navodeći da je to prvi Kimov susret s nekim stranim zvaničnikom otkako je u augustu pretrpio moždani udar.

Xinhua u svom izvještaju nije pružila nikakve detalje o stanju Kimovog zdravlja, ali analitičari smatraju da je ovaj susret dokaz da je on u stanju voditi državu, odnosno donositi važne odluke, poput onih koje se odnose na sjevernokorejski nuklearni program.

Posljednji prijem visokog nivoa Kim je imao u junu, kada mu je gost u Pjongjangu bio kineski potpredsjednik Xi Yinping, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Mediji u Sjevernoj Koreji su proteklih meseci objavili niz izvještaja o Kimovim posjetama vojnim jedinicama, tvornicama i poljoprivrednim dobrima. Nije, međutim, bilo precizirano kada su te posjete ostvarene.

Reuters, koji je prenio informaciju Xinhue o susretu Kima s kineskim zvaničnikom, ističe da sjevernokorejski mediji još nemaju vijesti o tome.

Spekulacije o stanju zdravlja sjevernokorejskog čelnika, koje su prisutne već duže vreme, ponovo su pojačane prošle sedmice nakon što je južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila da je Kim odredio svoga najmlađeg sina, Yong-una, za svog nasljednika.

Odnosi s Kinom su ključni za Sjevernu Koreju, jer je riječ o zemlji iz koje dobija najviše pomoći. Ova godina je proglašena i "godinom prijateljstva" između dvije države u znak obilježavanja šest decenija od uspostavljanja formalnih odnosa između Pekinga i Pjongjanga.