Svijet
0

Kim Jong Il pretrpio moždani udar

Sarajevo-x.com
Sjevernokorejski lider Kim Jong-Il, koji nije viđen u javnosti već skoro mjesec dana, najvjerojatnije je pretrpio moždani udar, objavio je u utorak zvaničnik američke obavještajne službe.

"Izgleda da Kim Jong Il ima zdravstvenih problema, najvjerojatnije moždani udar", rekao je ovaj zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, naglasivši da se to moglo desiti "posljednjih sedmica".

Međutim, s vanjske strane, nema nikakvog znaka o borbi za njegovog nasljednika, dodaje ovaj zvaničnik.

"Dragi sjevernokorejski lider", o čijem zdravstvenom stanju kruže glasine, nije se mogao vidjeti u utorak na velikoj vojnoj paradi povodom proslave 60. godišnjice komunističkog režima, prema novinskim informacijama koje dolaze iz Pjongjanga.

Kim Jong Il (66) boluje od dijabetesa i srčanih tegoba, ali nikakva zvanična informacija o njegovom zdravlju još nije procurila.

Južnokorejska štampa objavila je u utorak da se sjevernokorejski čelnik osjećao loše prošloga mjeseca. "Prema informacijama, Kim Jong Ilu je pozlilo 22. augusta", piše južnokorejski dnevni list Chosun Ilbo navodeći anonimnog zvaničnika južnokorejske ambasade u Pekingu.