The Independent
0

Kim Jong-il – noćna mora za Obamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Događaji u Iranu posljednji su u nizu teških vanjskopolitičkih izazova za američkog predsjednika Baracka Obamu, piše u utorak dnevnik The Independent.

Držeći se svojih predizbornih obećanja, on nije gubio vrijeme u dramatičnom preoblikovanju američke vanjske politiku, ali niz prijetnji američkim interesima ohrabrio je kritičare koji Obamu optužuju da je neiskusan, naivan i isuviše mekan u međunarodnim odnosima.

Sasvim je sigurno da je u veoma kratkom vremenu suočen s nekoliko krupnih problema: izraelski premijer Benjamin Netanyahu promijenio je taktiku, ali je navukao gnjev regionalnih igrača, povratak Mahmuda Ahmadinejada gasi nade o novom pomirljivijem tonu iz Teherana, a sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il podiže ulog svojim novim nuklearnim probama.

Ispostavlja se da su Netanyahu i Bliski istok najmanji od ovih problema, ocjenjuje Independent, napominjući da odlazak novoga bliskoistočnog izaslanika u Siriju pokazuje da Obama ne odustaje od davanja prednosti diplomatiji i razgovora čak i s onima koje SAD smatra neprijateljima.

Iran je veća glavobolja, jer bi dijalog s Ahmadinejadom, koji očito ne namjerava odustati od nuklearnog programa, bio viđen kao američko podilaženje sumnjivo izabranom predsjedniku, kažu za Independent posmatrači u Washingtonu.

Ipak, i u ovim danima haosa Amerika ima neku kontrolu nad onim što se događa u Teheranu.

Ali u slučaju Sjeverne Koreje, koja prijeti nuklearnim ratom i dovodi u opasnost cijelu istočnu Aziju, pa i dijelove Aljaske, Obama će možda morati da pokaže čeličnu pesnicu, za koju kritičari tvrde da je nema.

Pyongyang je za Washington luda kuća, i to opasna luda kuća, piše Independent.