Nakon sastanka s Davutogluom
1

Ki-moon: Dosta je nesposobnosti međunarodne zajednice da donese mir Siriji

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, poručio je večeras u Ankari nakon sastanka sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom, kako "međunarodna zajednica mora da pokaže jedinstvo u cilju rješenja sirijske krize".

"Dosta nam je silnih neuspjeha i nesposobnosti međunarodne zajednice da donese mir sirijskom narodu", rekao je Ki-moon, te dodao kako bi jedinstvo međunarodne zajednice primoralo Bashara al-Assada na dogovor o prekidu nasilja.

Zahvalivši turskom predsjedniku Abdullahu Gulu i premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu na pomoći sirijskim izbjeglicama i politici otvorenih vrata, Ban je podsjetio da u Turskoj u 14 izbjegličkih kampova živi više od 135 hiljada Sirijaca. On je pojasnio kako je broj Sirijaca koji su smješteni van kolektivnih smještajnih kapaciteta oko 75 hiljada.

"To su faktori koji Turskoj donose poteškoće sa aspekta sigurnosti i finansija", rekao je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u rješavanje humanitarne krize u Siriji, ali i zemljama koje bi mogle imati materijalne i tehničke poteškoće uslijed kontinuiranog povećanja broja izbjeglica unutar njihovih granica. Ban je u tom smislu rekao kako je Turska snažan i značajan partner UN-a.

On je pohvalio i stavove Turske u vezi sa Palestinom.

"Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu izuzetno je aktivan diplomata na globalnom planu. Danas sam od njega zatražio primjere strateških pristupa u cilju ostvarenja dijaloga koji bi inicirao pokretanje političkog procesa u smjeru rješenja sirijske krize", pojasnio je Ki-moon.

"Dosta nam je silnih neuspjeha i nesposobnosti međunarodne zajednice da donese mir sirijskom narodu", ponovio je on, te dodao kako sukobi u Sriji traju 21 mjesec i da su ti sukobi odnijeli oko 40 hiljada ljudskih života.

"Došlo je vrijeme da Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodna zajednica u cijelosti učine puno više u cilju rješenja sirijske krize", poručio je Ki-moon.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu je kao osnovni cilj napora svoje zemlje okarakterisao prekid nasilja i započinjanje političkog procesa, koji bi donio promjene u toj zemlji.