Svijet
0

Khamenei osudio rješenje palestinskog pitanja

FENA
Ayatolah Ali Khamenei
Ayatolah Ali Khamenei
Iranski vrhovni vođa u subotu je osudio rješenje po principu dvije države, rekavši da su palestinska nastojanja za priznanjem državnosti u Ujedinjenim nacijama osuđena na propast.

Ayatolah Ali Khamenei izjavio je da se Palestinci ne bi trebali ograničiti na zemlju zasnovanu na granicama od prije 1967. godine - čime bi implicitno priznali Izrael - jer "sva zemlja pripada Palestincima", prenosi AP.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna nezavisnu palestinsku državu na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i pojasu Gaze - područjima koje je osvojio Izrael u Bliskoistočnom ratu 1967. gopdine.

Izrael i SAD protive se palestinskim nastojanjima u UN-u, tvrdeći da nema alternative direktnim pregovorima. Dok Izrael nastavlja s gradnjom naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, Abbas, međutim, tvrdi da nema smisla pregovarati.

Iran ne priznaje Izrael i smatra ga ljutim neprijateljem.

Khamenei, koji je govorio na propalestinskoj konferenciji u Teheranu, ponovo je nazvao Izrael "kancerogenim tumorom" koji se treba ukloniti.

Iran podržava palestinsku militantnu grupu Hamas, koja vlada Gazom i koja nije podržala napore na priznanju države na kojima insistira prozapadni Abbas i njegov pokret Fatah.

"Mi tražimo slobodu Palestine, ne dijela Palestine. Svaki plan da se pregovara o podjeli Palestine u potpunosti odbacujemo. Palestina se proteže od rijeke (Jordan) do mora (Mediterana), ništa manje od toga", poručio je Khamenei skupu.

Khamenei tvrdi da bi rješenje po principu dvije države značilo "odustajanje pred zahtjevima cionista" i da bi to "pogazilo pravo palestinskog naroda živi na svojoj zemlji".