Svijet
0

Kerstin Fritzl će se u potpunosti oporaviti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kerstin Fritzl, 19-ogodišnjakinja čija je bolest u aprilu alarmirala austrijske vlasti na veliki skandakl s incestom, u potpunosti će se oporaviti, tvrde liječnici.

Oni tvrde da je žena koja je provela čitav život kao zatočenica u podrumu učinila prve korake na buđenju iz kome, javio je BBC.

Fritzl, koja je primljena u bolnicu zbog višestrukog zatajenja organa, također se ponovo spojila s porodicom.

Ona je najstarija od sedmero djece kojoj je otac bio Josef Fritzl sa svojom kćerkom Elisabeth. Iako ju je majka redovno posjećivala, Kerstin se konačno sastala s ostalim članovima porodice u nedjelju.

Govoreći na konferenciji za novinare u srijedu, dr. Albert Reiter, koji je liječio ženu, izjavio je da ga je ona pozdravila tokom jutrarnje vizite 1. juna.

"Rekao smo joj 'zdravo Kerstin' i ona mi je odgovorila sa 'zdravo'", izjavio je on.

On je kazao kako ona ostvaruje svakodnevni napredak otkako se probudila iz vještački izazvane kome.

Berthold Kepplinger, direktor psihijatrijske klinike u kojoj se ponovo spojena porodica oporavlja od svoje odiseje, izjavio je da vijest o njenom oporavku za njega predstavlja "veliko olakšanje".

On je izjavio da Kerstin može čitati i pisati, i da dobro komunicira.

"Ona nam je poručila svoje brojne želje. Naprimjer, ona bi voljela ići na brod", kazao je.

Dr. Reiter je također izjavio kako ona želi otići na koncert Robbieja Williamsa. Elisabeth je držana u zatočeništvu 24 godine i otac ju je u više navrata silovao.

Ona i Kerstin i drugo dvoje djece živjeli su u podrumu ispod njegove kuće. Troje ostale djece živjelo je s Fritzlom, dok je jedno umrlo pri porodu.

Fritzl (73) je u pritvoru dok čeka na podizanje optužnice.