Svijet
0

Kerry poklonio Lavrovu dva krompira: Nema simbolike niti metafore

FENA
Nakon višemjesečnih napetosti između Moskve i Washingtona zbog afere Snowden i sirijske krize, američki državni sekretar John Kerry probio je led s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim poklonivši mu u Parizu krompire.

U toku razgovora vođenog u ponedjeljak u američkoj ambasadi u Parizu, koji je bio posvećen organiziranju mirovne konferencije o Siriji planirane za 22. januar u Švicarskoj, John Kerry je izazvao smijeh i Lavrova i ruske delegacije kad je otvorio kartonsku kutiju i iz nje izvadio dva velika krompira.

Ruska delegacija je poklonila "šapku", rusku kapu ružičaste boje, glasnogovornici State Departmenta Jen Psaki.

Kada je na press-konferenciji upitan za značenje ovog poklona, Kerry se najprije našalio. "Lavrov mi je kazao da neće od njih napraviti votku. Pojest će ih".

"U Poljskoj se pravi votka od krompira. Mi smo to isto radili u doba Sovjetskog saveza. Sada više volimo pšenicu", odgovorio je ruski ministar.

Američki zvaničnik je pojasnio: "Nema skrivenog značenja, nema metafore, nikakve simbolike", kazao je Kerry i dodao da mu je za vrijeme praznika krajem godine Sergej Lavrov govorio o krompiru iz američke države Idaho pa je odlučio da mu ih pokloni.