Svijet
0

Kerry o islamofobičnim izjavama Trumpa i Cruza: To je sramota za našu zemlju

Anadolija
John Kerry (Foto: EPA)
John Kerry (Foto: EPA)
Američki državni sekretar John Kerry je u vezi s posljednjim izjavama predsjedničkih kandidata Teda Cruza i Donalda Trumpa nakon bombaških napada u utorak u Briselu, a koje su bile usmjerene protiv muslimana, istakao da je to sramota za Sjedinjene Američke Države.

"Ovo što se dešava je sramota za našu zemlju", rekao je Kerry za kanal CBS.

Podsjetimo, republikanski predsjednički kandidat Trump rekao je da muslimani ne pomažu u sprečavanju napada poput onih u Belgiji. Drugi republikanski kandidat Cruz je nakon napada kazao kako je potrebno pojačati mjere sigurnosti u američkim naseljima u kojima živi značajan broj muslimana.

Kerry je u ponedjeljak istakao da čelnici zemalja koje posjećuje nerijetko podsjećaju na islamofobične izjave koje se tokom predsjedničke kampanje mogu čuti u SAD-u.

"Gdje god da idem, lideri s kojima se sastajem pitaju šta se to dešava u Americi. Niko ne vjeruje u ono što se dešava", rekao je Kerry.

Napomenuo je da su mnogi zvaničnici, kako je kazao, "šokirani" islamofobičnim izjavama u SAD-u.

"Ovo što se dešava im smeta ako imaju u vidu dosadašnji nivo stabilnosti našeg društva. U neku ruku, ovo što se dešava je sramota za našu zemlju", kazao je Kerry.