Svijet
0

Kerry kritikovao Busha zbog nestanka eksploziva u Iraku

NINA
John Kerry kritizirao je predsjednika SAD-a Georgea Busha zbog vijesti iz New York Timesa da je iz jedne vojne baze u Iraku nestalo 350 metričkih tona eksploziva, upozorivši da bi se taj eksploziv sada mogao nalaziti u rukama terorista koji žele ubijati američke vojnike.

"To je još jedna velika pogreška u Iraku. Nevjerovatna nesposobnost ove administracije dovodi naše vojnike u sve veću opasnost, a već je izolirala Sjedinjene Države i nametnula veliki finansijski teret američkom narodu", rekao je Kerry tokom predizbornog nastupa u Pensylavniji u ponedjeljak

U međuvremenu, Pentagon je saopštio da je pokrenuta istraga o nestanku 350 metričkih tona snažnih eksploziva iz bivše iračke vojne baze. Bijela kuća, međutim, tvrdi da eksplozivi ne predstavljaju nuklearnu opasnost. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da su eksplozivi nestali u pljačkanju koje je uslijedilo nakon američke invazije Iraka, jer je tada prvi prioritet američke vojske bio zaštititi materijale koji bi se mogli koristiti za širenje nuklearnog oružja. Nestali eksploziv mogao bi se koristiti za rušenje zgrada, za raketne bojeve glave ili za detonatore za nuklearno oružje.

Nakon operacije srca, bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton je u svojem prvom predizbornom nastupu u ime Johna Kerrya govorio je o domaćim pitanjima, poput zapošljavanja."Na ekonomskom planu u protekle četiri godine Bushev prvi predsjednički mandat proživjeli smo s najvećim gubitkom radnih mjesta u proteklih sedamdeset godina, doživjeli smo smanjenje prihoda srednje klase i porast siromaštva," kazao je Clinton.

U međuvremenu, predsjednik Bush je u Coloradu napao Johna Kerryja da upućuje pogrešnu poruku o Iraku. "Moj protivnik za Irak ima strategiju pesimizma i povlačenja. Govori o rokovima za povlačenje naših vojnika. Svijetu pokazuje da bi glavna uloga Amerike u Iraku bila da se povuče, čak i ako posao ne bude dovršen. To je kriva poruka. Iračani moraju znati da Amerika neće pobjeći iz Iraka," rekao je on.

Ankete pokazuju da je predizborna utrka i dalje vrlo izjednačena.