Svijet
0

Kerry i Lavrov o situaciji u Siriji: Sve strane trebaju poštovati međunarodne norme i dogovore

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki državni sekretar John Kerry i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov razgovarali su o situaciji u Siriji i naglasili neophodnost hitnog usaglašavanja stavova u pravcu osiguranja dotoka humanitarne pomoći civilima u toj zemlji.

Kerry i Lavrov su sinoć u telefonskom razgovoru razmijenili stavove i mišljenja o procesu rješavanja sirijske krize na bazi nedavnog minhenskog dogovora o "prekidu neprijateljstava“ i nastavku mirovnih pregovora u Ženevi.

U pisanom saopćenju američkog State Departmenta se navodi da postoji "optimizam“ kada je riječ o dostavi humanitarne pomoći u gradove pod opsadom, ali da sve strane moraju uložiti dodatne napore kako bi se došlo i do glavnog cilja u vidu uspostave prekida vatre u Siriji.

Kerry je ponovio zabrinutost zbog masovnog stradanja civila u zračnim napadima ruske vojske u Siriji i pozvao Moskvu da okonča takve poteze.

U saopćenju se također, navodi da SAD poziva sve sukobljene i involvirane strane da se pridržavaju međunarodnih normi i sporazuma i da u tom kontekstu najveću odgovornost za stradanja u Siriji snosi režim predsjednika Bashara al-Assada i njegovi saveznici.