Svijet
2

Kerry: Dogovor o prekidu sukoba u Siriji neuspješan u nekim regijama, radimo na njegovoj reviziji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je međunarodna zajednica usredotočena da se dogovor o prekidu sukoba implementira na cijeloj teritoriji Sirije, sa posebnim akcentom na regiju Halepa.

U okviru radne posjete Ženevi, Kerry se u sjedištu Ujedinjenih nacija u tom švicarskom gradu sastao sa specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom.

"Dogovor o prekidu sukoba u Siriji prolazi kroz neku vrstu testne faze i u nekim regijama se pokazao neuspješnim. Sada smo u fazi revidiranja i obnove tog dogovora“, kazao je Kerry nakon susreta sa Misturom.

Ističući da se posebna pažnja posvećuje situaciji u Halepu, Kerry je kazao kako su SAD i Rusija postigle saglasnost o formiranju dodatnog tima koji će u Ženevi raditi na procesu zaustavljanja sukoba u Siriji.

Kerry je također kazao da se u Ženevi sastao i sa šefom saudijske diplomacije Adilom bin Ahmed Al Jubairom i da su sirijske opozicione grupe spremne da ponovo sjednu za pregovarački stol kada je u pitanju ponovna implementacija prekida sukoba.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju De Mistura je nakon sastanka sa Kerryjem u Ženevi istakao da se u procesu uspostave primirja u Siriji mora najviše pažnje posvetiti situaciji u Halepu.

De Mistura je najavio da će sutra otputovati u Moskvu kako bi sa ruskim zvaničnicima razgovarao o situaciji u Siriji.