Svijet
0

Kennedy će podržati Baracka Obamu

FENA
Londonski dnevnici u ponedjeljak posvećuju veliku pažnju ishodu stranačkog nadmetanja za američkoga predsjedničkog kandidata u Južnoj Karolini i novoj pobjedi Baracka Obame.

Financial Times piše da Obamu očekuje značajan vjetar u leđa u vidu podrške koju će mu pružiti najstariji senator iz redova Demokratske stranke - Ted Kennedy, mlađi brat Johna F. Kennedyja.

Prethodno je to učinila Carolina, kći ubijenoga američkog predsjednika.

Podrška iz dinastije Kennedyjevih je od ključnog značaja za Obamu uoči predstojećeg "superutorka", kada će s glavnom suparnicom Hillary Clinton odmjeriti snage u dvadesetak američkih država, piše Financial Times.

The Independent u uredničkom komentaru piše u ponedjeljak da je trijumf Obame u Južnoj Karolini na djelu opovrgnuo barem dvije teorije - da će ga bijeli glasači ignorirati, a da crno stanovništvo za njega neće glasati jer je miješane rase.

Iako je privlačenje glasača obiju boja kože - u državi čija je prošlost bila opterećena rasnim problemima - veliki podstrek za senatora iz Ilinoisa, ipak je riječ o pristalicama jedne stranke. Tek treba da se vidi hoće li Barack Obama dobiti ovakvu podršku i na nacionalnom nivou. Utrka je daleko od kraja, piše Independent.