Svijet
0

Kenijska vlada otvorena za razgovore s opozicijom

FENA
Kenijski predsjednik Mwai Kibaki izjavio je u srijedu da je njegova vlada "širom otvorena" za šefa opozicije Raila Odinge, koji osporava njegov ponovni izbor. "Kada moja vlada bude kompletirana nakon dijaloga, ona će biti sastavljena na široj osnovi i predstavljat će volju naroda Kenije", navodi se u njegovom saopćenju.

"Predviđeno je da ova vlada bude rezultat konstruktivnih dijaloga. Ništa nije isključeno u tom procesu", rekao je predsjednik.

Ponovni izbor Kibakija je odbacio opozicioni lider Odinga, koji ga optužuje da je lažirao pobjedu na predsjedničkim izorima od 27. decembra.

"Ostajem privržen dijalogu sa svim stranama kako bismo postigli političko rješenje svih ozbiljnih problema s kojima se suočava naša nacija", dodao je Kibaki.

On je u utorak objavio djelimični sastav vlade "širom otvorene", koju je Odinga odmah nazvao "šalom", isključivo zahtijevajući međunarodno posredovanje za izlazak iz krize, tokom koje je ubijeno najmanje 600 ljudi a raseljeno 255.000 od izbora.

"Ne priznajemo predsjednika, stoga ne priznajemo ni njegovu vladu. Ako odbije da bude pošten u pregovorima, onda će vidjeti šta smo sve spremni da uradimo", rekao je u utorak navečer generalni sekretar stranke Demokratski narandžasti otpor (ODM) Anyang Nyongo.