Svijet
0

Kenijska opozicija poziva na nastavak demonstracija

FENA
Vođa kenijske opozicije Raila Odinga pozvao je u petak na nastavak demonstracija u zemlji, dan nakon neuspješnog posredovanja Afričke unije u rješavanju velike političke kriza koja potresa Keniju, objavila je u petak ova stranka.

"Shvatili smo da vlada nije zainteresirana ni za kakvu pregovaračku rezoluciju o krizi u našoj zemlji", rekao je glasnogovornik Narandžastog demokratskog pokreta (ODM) Salim Lone.

"Stoga, odmah nastavljamo naše masovne demonstracije i okupljanja koja su bila prekinuta", rekao je glasnogovornik.

Predsjedavajući Afričke unije (AU) John Kufuor nije uspio u četvrtak u svom posredovanju između kenijskog predsjednika Mwaija Kibakija i njegovog rivala Raila Odinge, prepuštajući bivšem generalnom sekretaru UN-a Kofiju Annanu težak zadatak izlaska Kenije iz krize, koja prijeti da ugrozi stabilnost zemlje.

Nakon dvodnevne misije, predsjedavajući AU-a i predsjednik Gane John Kufuor je ipak dobio od Kibakija i Odinge obećanja za dijalog i prekid nasilja.

Glasnogovornik je dodao da je ODM otvoren za posredovanje Kofija Annana.

"Očekujemo posredovanje bivšeg generalnog sekretara UN-a, s nadom da se pronađe dogovor o raspodjeli ovlasti", dodao je on.

"Svaki zahtjev za masovno političko okupljanje bit će razmotren pojedinačno,slučaj po slučaj. Policija neće dozvoliti demonstracije koje bi mogli iskoristiti neki zločinci", saopćio je glasnogovornik nacionalne policije Eric Kiraithe.