Svijet
0

Kenijska opozicija odbacila Kibakijevu ponudu

FENA
Kenijski predsjednik Mwai Kibaki rekao je u subotu da je spreman sastaviti vladu nacionalnog jedinstva kako bi se okončalo nasilje nakon spornih izbora u Keniji, ali je opozicija njegovu ponudu odbila rekavši da najprije mora odstupiti s dužnosti i potom pregovarati.

Nakon političkih nemira i međuplemenskog nasilja koje je izbilo nakon spornih predsjedničkih izbora 27. decembra, Kibaki je rekao da je spreman prihvatiti vladu nacionalnog jedinstva "koja neće samo ujediniti sve Kenijce, nego će i pomoći u procesu nacionalnog pomirenja".

No, opozicija je objavila da njegova ponuda ništa ne mijenja i da samo pregovori uz međunarodno posredovanje mogu okončati krizu u kojoj je poginulo najmanje 300 ljudi, a njih 250.000 napustilo je svoje domove.

"Moj se stav nije promijenio. Želimo sporazum do kojeg ćemo doći pregovorima. Naše početno stajalište je da je Kibaki ilegalni predsjednik. Za pregovarački sto ne bi smio sjesti kao predsjednik", rekao je opozicijski čelnik Raila Odinga.

Kibakiev ured, prenosi Hina, objavio je ponudu nakon sastanka s američkom državnom tajnicom za afrička pitanja Jendayi Frazer koju je predsjednik George W. Bush u petak poslao u Nairobi kako bi pomogla u rješavanju krize.