Svijet
0

Kenijka započela kampanju zasada drveća

Sarajevo-x.com
Kenijski ekolog i dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je ljude širom svijeta na akciju zasada jedne milijarde drveća u narednoj godini, pri čemu je navela da će na ovaj način i obični građani moći sudjelovati u borbi protiv efekata globalnog zagrijavanja.

Wangari Maathai, koja je 2004. godine postala prva tamnoputa afrička žena koja je osvojila Nobelovu nagradu u bilo kojoj kategoriji, je upozorila one koje namjeravaju učestvovati u akciji da osiguraju da sadnice žive dugo nakon što budu zasađene.

''Jedna je stvar zasaditi drvo, a druga osigurati da ono preživi'', rekla je Maathai, koja je osnovala kenijsku partiju zelenih 1987. godine i fokusirala se na zasađivanje drveća da bi na taj način ukazala na novonastalu krizu sa drvećem kao gorivom. Maathai je rekla da se kampanjom namjeravaju inspirisati obični građani da pomognu okolini.

Uništavanje drveća tokom spaljivanja doprinosi globalnom zagrijavanju, jer se time oslobađa oko 370 miliona tona štetnih atmosferskih gasova svake godine, što je oko 5% od ukupne količine tih gasova. Zasađivanje drveća može djelomično kompenzirati klimatske promjene, jer drveće apsorbira karbon dioksida, gas koji najviše doprinosi globalnom zagrijavanju.