Svijet
0

Kenija u žalosti, teroristički napad i ubistva 150 studenata planirao profesor Univerziteta

Piše: E. F.
Očaj nakon gubitka najmilijih u Keniji (Foto: AFP)
Očaj nakon gubitka najmilijih u Keniji (Foto: AFP)
Ne jenjava očaj rodbine i prijatelja nakon jučerašnjeg terorističkog napada na Univerzitetu u Garissi u kojemu je ubijeno 147 studenata te ih je veliki broj i ranjeno.

Bolnice su pune ranjenika, a zvuk hitne pomoći koja odlazi i dolazi sa i na lice mjesta i dalje se čuje. Naime, veliki broj tijela nastradalih i dalje leži u školskom dvorištu čekajući da konačno budu odvezeni u mrtvačnicu ili pak predati rodbini.

U malom gradu Garissa koji se nalazi na udaljenosti od oko 145 kilometara od granice Kenije sa Somalijom, ne dešava se mnogo. Sve dok u njega nisu upali militanti Al-Shabaaba hladnokrvno ubivši 147 studenata.

Snažna eksplozija i pucnji probudli su studente toga jutra, a ulicama grada ubrzo je zavladao teror. Mrtva tijela padala su na sve strane, većina žrtava ubijana je s leđa i to hicem u glavu.

Oni koji su imali sreće da prežive trčali su glavom bez obzira tražeći sigurno mjesto. Odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa Al- Shabaaba, a vlada Kenije kao glavnog organizatora masakra identifikovala je Mohameda Kunu, bivšeg profesora na Univerzitetu u Garissi.

On je bio mozak cijele operacije, a Vlada je ponudila oko 50.000 eura za bilo kakvu informaciju koja bi mogla dovesti do njega.

On je navodno identificiran i kao vođa terorističke grupe koja je planirala dva teroristička napada krajem prošle godine, jedan u autobusu, a drugi u Manderi u kojem je ubijeno 58 osoba.