Svijet
0

Kenija poslala dodatne trupe na granicu sa Somalijom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kenija je u srijedu poslala dodatne trupe na svoju granicu sa Somalijom kako bi spriječila islamske militante da uđu u zemlju nakon što su etiopski helikopteri greškom napali kenijski pogranični položaj dok su proganjali sumnjive borce.

U međuvremenu je ugandski predsjednik Yoweri Museweni otputovao avionom u etiopsku prijestonicu Adis Abbebu kako bi se sastao s premijerom Melesom Zenawijem da raspravljaju o okviru za regionalnu mirovnu misiju u Somaliji, saopćio je Okello Oryem, ugandski ministar vanjskih poslova, javio je AP.

Somalijske vladine snage, podržane etiopskim trupama, proganjale su ostatke islamske milicije koja je do prije dvije sedmice kontrolisala većinu južne Somalije.

Četiri etiopska helikoptera očigledno su greškom zamijenili kenijski pogranični položaj u Harehareu za somalijski grad Dhobley u utorak i ispalili su rakete na nekoliiko manjih zgrada, saopćio je sigurnosni zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima. Nije bilo nikakvih izvještaja o žrtvama, ali kenijski tenkovi već su poslani u to područje u srijedu ujutro, kazao je zvaničnik.

Stanovnici u Dhobleyu izjavili su kako su svjedočili prizoru da etiopski vojni avioni bombarduju to područje.

"Četiri vojna helikoptera nadlijetala su naš grad nekoliko puta i bombardovali su područje s kenijske strane granice", izjavio je stanovnik Mohamud Ilmi Osman.

U kenijskom lučkom gradu Mombasi, somalijski predsjednik Abdullahi Yusuf sastao se s kenijskim kolegom Mwaijem Kibakijem. Kibaki je izjavio kako Kenija neće biti korištena kao utočište za ljude koji nastoje destabilizirati regiju - očigledno misleći na strane borce iz somalijskog vijeća islamskih sudova koji bi mogli biti traženi zbog terorizma ili drugih zločina.

Kenija je razmjestila trupe, oklopna vozila i kamione s lakim naoružanjem duž 600 km dugačke granice sa Somalijom. Američka kontrateroristička borbena grupa obučila je novu obalsku stražu i nedavno je dala Keniji tri patrolna boroda.