Svijet
0

Kenija: Opozicija otkazala protestni skup, nasilje se ne smanjuje

FENA
Kenijska opozicija je u četvrtak otkazala najavljeni protest u Nairobiju zbog sporne pobjede predsjednika Mwaija Kibakija na izborima, odgađajući protestni skup za 8. januar, saopćio je opozicijski Narandžasti demokratski pokret (ODM).

Protest opozicije samo bi pogoršao situaciju u kenijskoj prijestonici gdje se policija tokom cijelog jutra sukobljavala s demonstrantima.

Kenijske vlasti su zabranile protest opozicije, na koji je trebalo da dođe oko milion ljudi, a policija je protiv najupornijih upotrijebila suzavac i vodene topove. Sukobi policije i demonstranata su se od jutra zaoštrili i cijeli Nairobi je pretvoren u bojno polje, prenio je Reuters.

Pristalice opozicije pale gume i uništavaju automobile na prometnicama oko Nairobija pokušavajući se probiti do grada.

"Nećemo održati skup. Ne želimo da još jedan život bude izgubljen", rekao je jedan od visokih funkcionera ODM-a William Ruto i dodao da će mirni protesti biti održani u Nairobiju 8. januara.

"Naša borba nije usmjerena protiv običnih Kenijaca. Mi se borimo protiv (predsjednika) Mwaija Kibakija", rekao je Ruto.

Vlada je rasporedila paramilitarne trupe u skoro svim dijelovima Nairobija, posebno oko parka gdje je trebalo da se okupe pristalice opozicijskog čelnika Raila Odinge.

Policija je u siromašnim četvrtima, gdje su Odingine pristalice najbrojnije, satjerala demonstrante u uske uličice i nije im dozvoljavala da se probiju ka centru.

"Ovo je diktatura", uzvikivali su demonstranti tokom najnovijeg sukobljavanja s policijom, koje je u posljednjih sedam dana stajalo života više od 300 Kenijaca.

Kenijski poslanici, koji podržavaju Kibakija, zatražili su da Međunarodni sud pravde podigne optužnicu za etničko čišćenje i genocid protiv lidera opozicije.

Vlada je optužila Odingu da snosi apsolutnu odgovornost za nerede i etničko čišćenje plemena Kikuju, kojem pripada Kibaki, nazivajući ubistva pripadnika toga plemena -"genocidom", dok je Odinga odgovorio kontraoptužbama.

U međuvremenu se oglasio i državni tužilac Kenije Amos Wako, koji je ocijenio kako je potrebno da što prije neka nezavisna ličnost ili tijelo pokrenu istragu o vjerodostojnosti zvaničnih rezultata predsjedničkih izbora.

Prema zvaničnim rezultatima općih izbora u Keniji, Odingin ODM je osvojio većinu u parlamentu, ali Odinga je poražen na predsjedničkim izborima.

Odinga, koji je bio i favorit tokom izborne kampanje, optužio je Kibakija za lažiranje izbornih rezultata, ali je izrazio spremnost da, uz međunarodno posredovanje, razgovara s njim radi okončanja nasilja u zemlji i pronalaženja rješenja za krizu.