Svijet
0

Kenija: Opozicija najavila proteste, policija zabranu

FENA
Kenijska opozicija u petak je potvrdila da će sljedeće sedmice organizirati trodnevne proteste širom zemlje kako bi izvršila dodatni pritisak na predsjednika Mwaija Kibakija nakon neuspjele posredničke misije Afričke unije.

Opozicijski Narandžasti demokratski pokrete (ODM) Raila Odinge također je zatražio od međunarodne zajednice da uvede sankcije Kibakiju, koji je ponovno izabran za predsjednika na izborima 27. decembra, čije rezultate osporava opozicija u zemlji.

ODM smatra da bi svjetski čelnici bili neodgovorni ako bi Kibakiju vjerovali, prenio je Reuters.

"Kenijci imaju pravo na mirne proteste zbog ovog strašnog kršenja njihovih osnovnih prava", dodao je generalni sekretar ODM-a Anjang Nong novinarima.

Pristalice opozicije će organizirati demonstracije u oko 30 mjesta u Keniji, a ODM je tražio od policije da stvori sigurnosne uvjete za veliki antivladin skup u srijedu, koji će biti organiziran u centralnom parku u Nairobiju.

Kenijska policija je međutim zabranila proteste koje je za 16, 17. i 18. januar najavila opozicijska stranka predsjedničkog kandidata Raile Odinge, saopćio je načelnik policije, prenio je AFP.

"Ograničenja, tj. zabrane okupljanja, uvedena nakon izbora i dalje ostaju na snazi", rekao je Mohamed Hussein Ali.

U nasilju koje je izbilo zbog osporavanja rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Mwai Kibaki poginulo je oko 600 ljudi.

Politička kriza i neredi koji su nastali poslije predsjedničkih izbora doveli su u pitanje demokratski potencijal Kenije, nanoseći težak udarac njezinoj ekonomiji koja važi za najrazvijeniju u istočnoj Africi.

Predsjedavajući Afričke unije predsjednik Gane John Kufuor u četvrtak je završio posjetu Keniji bez postignutog dogovora koji bi okončao političku krizu u toj istočnoafričkoj zemlji.

U međuvremenu je bivši generalni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zatražio od kenijskog predsjednika i čelnika opozicije da sarađuju s delegacijom posrednika iz Afrike koji će posjetiti zemlju kako bi se što prije zaustavila politička kriza.

Annan, diplomat iz Gane, također je prihvatio da predvodi posredničku misiju koja će pomoći rješavanju krize u Keniji. Ishod političkih pregovora će zavisiti od spremnosti na saradnju obiju strana, ocijenio je Annan.