Svijet
0

Kenija: Odinga odbio ponudu Kibakija za vladom nacionalnog jedinstva

FENA
Raila Odinga
Raila Odinga
Kenijski opozicioni lider Raila Odinga u nedjelju je odbio ponudu predsjednika države da se oformi vlada nacionalnog jedinstva i najavio protestne skupove širom zemlje iduće sedmice, otvarajući put za novo krvoproliće u istočnoafričkoj zemlji zahvaćenoj nasiljem nakon izbornog sporenja.

Odinga, koji tvrdi da je predsjednik Mwai Kibaki namjestio izbore održane 27. decembra koji su ga zadržali na vlasti, izjavio je da mora doći do posredovanja umjesto formiranja vlade nacionalnog jedinstva i da "nam Kibaki ne može ponuditi ništa jer on nije pobjedio na izborima".

On je također izjavio da će njegova stranka održati mitinge širom zemlje u utorak. Kenijci su, u međuvremenu, molili za mir i okončanje političkog spora dok je relativno zatišje zavladalo nakon višednevnog etničkog nasilja u kojem je ubijeno oko 300 ljudi.

"Ova borba je besmislena", izjavio je Eliakim Omondi (17) u luteranskoj crkvi u sirotinjskom kvartu Najrobija, Kiberi koji je bio spaljen samo nekoliko dana ranije. "Želim da oni jednostavno započnu razgovore i dogovore sporna pitanja tako da borbe mogu prestati", kazao je.

Kibaki, koji je reizabran tjesnom većinom na izborima za koje međunarodni posmatrači tvrde da su obilježeni dubokim neregularnostima, poručio je u subotu kako je otvoren za vladu nacionalnog jednistva nakon sastanka s vodećim američkim diplomatom za Afriku, Jendayi Frazerom. Odbijajući prijedlog, Odinga je, međutim, izjavio: "Ne može biti mira bez pravde".

"Želimo posrednika. Želimo dogovoreno rješenje, ne koalicionu vladu", izjavio je on.

Odinga je smekšao svoj stav nakon dva susreta s Frazerom, neočekivano povlačeći svoj poziv Kibakiju da odstupi, izjavio je njegov portparol Salim Lone za Associated Press u subotu navečer.

Opozicioni lider, međutim, izjavio je novinarima u nedjelju da "mi nismo zainteresovani za Kibakijeve stavove. Mi želimo trajno rješenje".

Bilo bi skoro nemoguće za Kibakija da vlada bez opozicione podrške. Na parlamentarnim izborima, Odingina stranka osvojila je 95 od 210 mjesta u parlamentu a polovina Kibalijeve vlade izgubila je svoja mjesta.

Frazer je u Najrobiju od sastanaka u petak navečer s Kibakijem i Odingom. Nejasno je da li će se on ponovo u nedjelju sastati sa suprotstavljenim političarima.

Nasilje, koje je prinudilo oko 250.000 ljudi da pobjegnu iz svojih domova širom zemlje, popustilo je tokom vikenda, iako je bilo izlovanih etničkih sukoba a policija je ispaljivala suzavac kako bi raspršila demonstrante u priobalnom turističkom gradu Mombasi.