Svijet
0

Kenija: Kriminalci ubili sedam osoba i zaustavili promet

FENA
Najopasnija kriminalna grupa u Keniji ubila je u ponedjeljak sedam osoba i blokirala promet, navodno u znak odmazde zbog nedavnog ubistva supruge vođe bande.

Najnoviji incident predstavljat će prvi izazov za novu kenijsku vladu, formiranu nakon višemjesečne krize i vala nasilja koji su uslijedili poslije izbora krajem decembra, ocijenio je Reuters.

Članovi bande Mungiki ubili su do sedam ljudi i blokirali puteve koji spajaju Nairobi i Najvashu nakon što je u četvrtak pronađeno obezglavljeno tijelo Virginije Naiko, žene lidera grupe Maine Njenge, koji trenutno izdržava zatvorsku kaznu.

Ubistvo je izazvalo strahovanja od mogućeg vala nasilja koje bi razbješnjela banda mogla pokrenuti u znak odmazde.

"Autoput Nairobi - Nakuru blokiran je kamenjem i zapaljenim gumama", izjavio je britanskoj agenciji mještanin Najvashe, koji se predstavio kao Mwangi.

Na ulicama Nairobija nema minibuseva, kojima se prevoze mnogi građani nakon što su pripadnici bande, prema tvrdnjama očevidaca, zaprijetili vozačima i zapalili nekoliko vozila.

Mungiki je prošle godine pokrenula kampanju zastrašivanja i navodno je odgovorna za više ubistava, uključujući odrubljivanja glave. Policija je provela akciju protiv bande, u kojoj je poginulo više od 100 ljudi, među kojima 11 policajaca.

Mungiki je, prema navodima policije, neka vrsta kenijske mafijaške organizacije i bavi se raznim kriminalnim djelatnostima, uključujući reketiranje minibuseva koji su žila kucavica prometa u toj zemlji.

Članovi bande često pružaju političarima tjelohraniteljske usluge.

Policija smatra tu grupu odgovornom i za mnoga ubistva i sakaćenja tokom postizbornog nasilja, kada je život izgubilo više od 1.200 ljudi, a oko 300.000 napustilo svoje domove bježeći od nasilja.

Neredi su izbili kada je lider opozicije Raila Odinga optužio predsjednika Kenije Mwaija Kibakija da je lažirao rezultate predsjedničkih izbora održanih 27. decembra.

Kibaki je u nedjelju imenovao Odingu za predsjednika koalicijske vlade, čime je okončao višesedmični zastoj na političkoj sceni koji je ugrozio ekonomski oporavak zemlje poslije postizborne krize.

Formiranje zajedničkog kabineta bilo je ključni dio dogovora kojim je okončana postizborna kriza u ovoj zemlji na istoku Afrike.