Svijet
0

Kenija: Dva spaljena tijela su tijela napadača tržnog centra?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Policijski službenici izjavili su kako postoji velika mogućnost da su dva spaljena tijela iz kenijskog trgovačkog centra ustvari tijela napadača koji su učestvovali u napadu, prenosi BBC.

Direktor komiteta za istraživanje napada Ndung'u Gethenji kazao je kako su uz tijela pronašli i AK47, vatreno oružje koje koriste militanti. Vlasti će izvršiti forenzičke testove nad tijelima.

Najmanje 37 osoba je umrlo u napadu na trgovački centar u Najrobiju 21. septembra koji su izvršili pripadnici militantske grupe Al Šabab.

Militanti su četiri dana držali kao taoce ljude u centru, tokom kojih su bacali bombe, pucali i hladnokrvno ubijali ljude. Veći dio centra je uništen. Kenijske vlasti objavile su imena i nadimke četvorice osumnjičenih za napad. Prema podacima kenijskog Crvenog krsta još 23 osobe se vode kao nestale.

Također, još nije jasno da li su i kako su napadači pobjegli, niti koliko ih je bilo. Prema inicijalnim podacima, u napadu je učestvovalo između 10 i 15 napadača, no na snimcima CCTV-a se pojavljuju samo četiri militanta.

Jedan od osumnjičenih napadača je državljanin Norveške somalijskog porijekla Hassan Abdi Dhuhulow (23).