Svijet
0

Kenija: Annan doputovao u posredničku misiju

FENA
Bivši generalni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u utorak sukobljenim stranama u Keniji kako moraju iskreno početi da razgovaraju i poštuju zakone.

"Očekujemo da sve strane uđu iskreno u dijalog. Naša poruka stranama je da ne može doći do rješenja, mira i stabilnosti bez poštivanja zakonitosti", rekao je Annan novinarima po dolasku u Nairobi, prenio je Reuters.

Kako je previđeno, Annan će se u srijedu sastati s predsjednikom Mwaijem Kibakijem i poraženim predsjedničkim kandidatom Railom Odingom kako bi od njih dobio pristanak na razgovore jer u ranijem posredovanju nije riješen spor nastao zbog izbora.

"Nismo došli sa rješenjem. Mi smo ovdje da insistiramo na rješenju radi Kenije i njenog stanovništva i radi Afrike", rekao je Annan.

Annan je dio tima eminentnih Afrikanaca, u kome se nalaze bivša prva dama Mozambika Grasa Mashel i biši predsjednik Tanzanije Benjamin Mkapa.

Lider opozicijskoga Narandžastog demokratskog pokreta (ODM) Raila Odinga tvrdi da je prošlog mjeseca pobijedio na glasanju i da je Kibaki namjestio izbore. On traži da Kibaki podnese ostavku i da se ponovo obavi brojanje glasova.

Kibaki je pozdravio Annanovu posjetu ali nije upotrijebio riječ posredovanje, ističući da je vlada legitimna i da nema potrebe za tim.

Više od 650 ljudi je ubijeno od 27. decembra kada su održani predsjednički izbori na kojima je zvanično pobijedio šef države Mwai Kibaki, mada opozicija tvrdi da su izborni rezultati namješteni i da je pobjedu odnio lider opozicijskoga Narandžastog demokratskog pokreta (ODM) Raila Odinga.