Svijet
0

Kazahstan će predsjedavati OSCE-om u 2010.

FENA
Kazahstan će predsjedavati OSCE-om u 2010. godini zahvaljujući svom obavezivanju da pristupi reformama, izjavio je u petak američki zvaničnik u Madridu.

"Grčka će predsjedavati 2009., Kazahstan 2010. i Litvanija 2011. godine, izjavio je za štampu pomoćnik akmeričkog državnog tajnika za vanjsku politiku Nicholas Burns na margini godišnje ministarske sjednice Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) koja je završena u petak.

Nicholas Burns je nazvao "važnim korakom odluku koja se odnosi na Kazahstan, jer će postati prva zemlja bivšeg Sovjetskog saveza koja predsjedava OSCE-om".

"Ovo je prvi put da će jednom velikom međunarodnom organizacijom upravljati jedna mlada demokratija, zemlja koja je postala nezavisna prije 16 godina", izrazio je Burns svoje zadovoljstvo.

Kazahstan se obavezao da će reformirati izborni zakon prije 2008. godine, uz pomoć Ureda za demokratske institucije i ljudska prava, ogranka OSCE-a koji je zadužen za posmatranje izbora, naglasio je Burns.

Kazahstan je obećao ublažiti uvjete za registraciju politčkih stranaka za izbore i reformirati zakon o medijima, kako bi ga uskladio s kriterijima OSCE-a.

Protiv kandidature Kazahstana je bilo nekoliko zemalja, među kojima su Velika Britanija i SAD.