Svijet
2

Kazahstan Britaniji: Nemojte nas učiti o ljudskim pravima

FENA
Nursultan Nazarbajev (Foto: AFP)
Nursultan Nazarbajev (Foto: AFP)
Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev rekao je u ponedjeljak da niko nema pravo držati predavanja njegovoj zemlji nakon što je britanski premijer David Cameron izrazio zabrinutost za ljudska prava u bivšoj sovjetskoj državi.

Cameron je tokom posjete Kazahstanu rekao da je razgovarao o optužbama za represiju s predsjednikom Nazarbajevim.

Iako je fokus Cameronove posjete bila trgovina, aktivisti su ga savjetovali da stavi ljudska prava na prvo mjesto tokom sastanka s kazahstanskim predsjednikom.

"Naprimjer, razgovarali smo o pismu Human Rights Watcha. Veoma je važno da imamo iskren dijalog", rekao je Cameron na pres-konferenciji u predsjedničkoj palači u prijestolnici Astani.

Nazarbajev, bivši aparatčik Komunističke partije koja je Kazahstanom vladala više od 20 godina, hladno je reagovao na Cameronove tvrdnje, prenio je Reuters.

"Hvala vam puno na preporukama, savjetima, ali niko nema pravo da nam govori kako ćemo živjeti", rekao je Nazarbajev koji će navršiti 73 godine ove sedmice i uživa zvaničnu titulu "Vođe nacije".

Dok aktivisti kažu da u ostalim dijelovima centralne Azije postoji mnogo oštrije vođe od Nazabajeva, njegovo odbijanje da toleriše opoziciju ili neslaganja se ne smanjuje.

Nazarbajev, koji je bio član posljednjeg Politbiroa Komunističke partije tokom vladavine Mihaila Gorbačova, rekao je da zapadnjaci često posmatraju njegovu zemlju kroz iskrivljenu prizmu.

"Ljudi s vašeg otoka smatraju da su postsovjetske države u srednjem vijeku i da ovdašnji stanovnici jašu kamile i konje", dodao je Nazarbajev.

Također je rekao da je Kazahstanu potrebno vrijeme da se razvije.

"Britanska parlamentarna demokratija je stara 600 godina. Nama naravno neće trebati toliko dugo. Za nas demokratija nije početak putovanja nego kraj. Krećemo se naprijed", dodao je on.