Svijet
0

Kavran: "Haag nije nadležan za Filareta"

FENA
Glasnogovornica Haškog tribunala Olga Kavran nije ni potvrdila ni demantirala da je u Haški sud stiglo ikakvo pismo vezano za rješavanje "slučaja Filaret".

Ona je precizirala da vladika mileševski Filaret nije ni na kakvom spisku tog tribunala, već na listi Evropske unije koji je, prema njenim saznanjima, posljednji put ažuriran 24. jula.

Na toj listi su, rekla je ona, pored Filareta, imena 41 osobe kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU jer "pomažu u bjekstvu haškim optuženicima ili na drugi način ometaju izvršenje mandata tog suda.

Olga Kavran je ponovila da Haški tribunal pozdravlja odluku crnogorskih vlasti da vladici zabrani ulazak u Crnu Goru jer se Podgorica tako "približava principu vladavine prava i poštovanju preporuka Savjeta EU", javio je Tanjug. Tih preporuke treba da se pridržavaju i Bosna i Hercegovina i Srbija, dodala je ona. "Mislim i da se iz izjava vladike Filareta vidi njegov stav prema haškim bjeguncima jer on vrlo jasno već duže govori kako bi im pomagao jer je to njegova dužnost", rekla je Olga Kavran.

Glasnogovornica Tribunala poručila je da bi organi država po kojima se Filaret kreće trebalo da se bave istragom o tome kako "on možda pomaže haške bjegunce ili ometa ispunjenje mandata suda".

Sinod Srpske pravoslavne crkve tražio je u subotu od predsjednika i premijera Srbije i Crne Gore i od glavne tužiteljice Haškog tribunala da "preduzmu neophodne mjere kako bi situacija što prije bila riješena, a episkop Filaret zaštićen od nasilja i nepravde, a njegov život sačuvan". Apel je upućen i patrijarhu ruskom Alekseju II i papi Benediktu XVI.

Vladika mileševski osmi dan štrajka glađu na srpsko-crnogorskoj granici zbog odluke crnogorskih vlasti da ga onemoguće u obavljanju službe na području mileševske eparhije, na teritoriji te države.