Dmitrij Medvedev
0

"Kavkaski pobunjenici nisu emiri, već obični banditi"

SRNA
Dmitrij Medvedev (Foto: Reuters)
Dmitrij Medvedev (Foto: Reuters)
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev osudio je one koji kavkaske pobunjenike nazivaju "emirima" navodeći da su to obični banditi, koji ubijaju žene i djecu.

"To nisu emiri već samo monstrumi koji ubijaju žene i djecu", rekao je ruski predsjednik na sastanku Državnog savjeta u Ufi, prijestonici većinski muslimanske ruske republike Baškortostan, prenosi agencija Interfaks.

"Ne radi se ovdje o borcima za vjeru, nego o ubicama i banditima", dodao je Medvedev. 

Osuđujući politički ekstremizam Medvedev je zatražio da se ponovo poštuju sovjetske vrijednosti i tolerancija i pozvao na iskorjenjivanje nacionalizma iz obrazovnog sistema.

"U Evropi je postalo moderno govoriti o propasti politika čiji je cilj bio multikulturalizam. Ako govorimo o propasti multikulturalizma onda će mnoge kulture biti uništene, što je veoma opasno i evropske zemlje to moraju da imaju na umu", rekao je Medvedev, prenosi Reuters.

Neki evropski lideri, među njima britanski premijer David Cameron, istakli su nedavno neuspjeh državnog multikulturalizma zbog kojeg su mnogi mladi muslimani ostali izolovani što je povećalo rizik od radikalizma u evropskim gradovima.

U Rusiji su jake tenzije između većinskih hrišćana i oko 20 miliona muslimana, koji pretežno naseljavaju jug zemlje, odnosno sjeverni Kavkaz.
Prema popisu iz 2002. godine, u Rusiji živi više od 140 različitih naroda i narodnosti.

Kremlj pokušava da suzbije rastući nacionalizam. U decembru prošle godine policija je morala da interveniše u sukobu desničara i fudbalskih navijača i pripadnika manjina.

Demografski stručnjaci kažu da će neuspjeh Kremlja da pomiri slovensku i muslimansku populaciju pogoditi privredu u gradovima kao što je Moskva koja se oslanja na rad imigranata, koji u najvećoj mjeri dolaze iz većinski muslimanskih oblasti Rusije.

Ruske vlasti strahuju da gerilci koji žele formiranje islamske države na sjeveru Kavkaza mogu da prošire svoje djelovanje dalje na zapad u Baškortostan i Tatarstan.

Čečen Duku Umarov, koji je po ugledu na neke bliskoistočne vladare sebe nazvao "emirom Kavkaza", preuzeo je odgovornost za samoubilački napad na moskovskom aerodromu "Domodedovo" 24. januara u kome je poginulo 36 osoba i zaprijetio Rusiji godinom "krvi i suza" sa novim napadima. 	

Prema ocjeni stručnjaka, napad na "Domodedovu" je bio moguć samo zbog nepoštovanja postojećih bezbjednosnih zakona.