Svijet
0

Katsav uručio pismo s ostavkom

FENA
Moshe Katsav
Moshe Katsav
Izraelski predsjednik Moshe Katsav, suočen sa optužbama za seksualno uznemiravanje, uručio je pismo s ostavkom, saopćio je u petak njegov glasnogovornik Ronen Tzur.

Katzav je pristao u četvrtak da podnese ostavku u sporazumu o puštanju na slobodu, uz kauciju, u zamjenu za izjašnjavanje o krivici za manje optužbe nakon što je bio suočen s optužbama za silovanje i prijetila mu je kazna zatvorom, javio je AP.

Sporazum je pokazao dramatičan obrat u stavu državnog tužitelja Meni Mazuza, koji je objavio u januaru kako planira optužiti Katsava za silovanje i druge seksualne zločine, za što bi moglo biti izrečena kazna od 20 godina zatvora.

Žene koje su optužile Katsava, sve njegove bivše službenice, osudile su ovakav sporazum kojim se izbjegava izricanje zatvorske kazne za optužbe o seksualnom uznemiravanjue i opstrukciji pravde. On također ne mora platiti odštetu ženama koje su ga tužile.

Sporazum se u širokoj javnosti smatra pobjedom Katsava, koji je odstupio sa svojih dužnosti u januaru kako bi se borio protiv optužbi za silovanje, ali nije podnio ostavku. Njegov sedmogodišnji mandat treba isteći idućeg mjeseca.