Njemačka
0

Katolički teolozi traže ukidanje celibata

FENA
Vodeći njemački katolički teolozi, njih 144, potpisali su pismo u kojem se traže temeljite reforme unutar njemačke Katoličke crkve koje bi, između ostalog, rezultirale ukidanjem celibata i dopuštanjem ženskog svećenstva, javljaju u petak njemački mediji.

Prošle godine je iz redova njemačke Katoličke crkve istupio rekordan broj vjernika, stoji u otvorenom pismu pod nazivom 'Crkva 2011.- Prijeko potrebna promjena', kojeg je dosad potpisalo 144 od oko 400 teologa koliko ih predaje na njemačkim univerzitetima. Stoga, kako se dalje navodi, "2011. mora biti godina promjena za crkvu".

U pismu se, aludirajući na brojne skandale oko zlostavljanja štićenika od predstavnika crkve, navodi da iza crkve stoji "jedna teška godina" ali da "iza oluje ne bi smjelo slijediti zatišje".

"Crkva mora pravilno interpretirati ove signale i sama izići iz okoštalih struktura kako bi stekla novu životnu snagu i uvjerljivost, stoji u pismu.

Teolozi od crkve traže otvoreniji pristup vjernicima i odustajanje od dosadašnjih strogih normi.

"Samodopadna moralna rigoroznost Crkvi na stoji dobro", stoji u pismu te se nastavlja kako "Crkva ne može propovijedati pomirenje s Bogom bez da sama stvori uvjete pomirenja s onima koje je ugrozila: bilo kroz nasilje, kroz uskraćivanja prava ili kroz pretvaranja biblijske poruke mira u jedan rigorozni moral bez milosti".

U šest glavnih reformskih tačaka, u sjeni sve većih kadrovskih problema sa svećenstvom, teolozi traže ukidanje celibata i otvaranje svećeničkog poziva za žene.

"Crkvi su prijeko potrebni oženjeni svećenici i žene u crkvenim redovima", stoji u pismu koje je prvi na svojim stranicama objavio dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Promatrači ovo pismo ocjenjuju kao najveći otpor službenoj liniji Vatikana u posljednje 22 godine. Godine 1989. je preko 200 njemačkih teologa u tzv. "Koelnskoj objavi" prosvjedovalo protiv autoritativnog stila Pape Ivana Pavla II i imenovanja konzervativnog teologa Jochima Meissnera za koelnskog nadbiskupa unatoč protivljenju širokih slojeva Crkve.