Brazil
0

Katolički sveštenici seksualno iskorištavali dječake

FENA
Skandal o katoličkim sveštenicima koji su seksualno iskorištavali dječake i mladiće izbio je i u Brazilu. Skandal je izbio u utorak pošto je televizija SBT objavila video snimak na kome se vidi 82-godišnji sveštenik monsinjor Luiz Markes Barbosa u seksualnom činu sa 19-godišnjim pomoćnikom kod crkvenog oltara.

Mladić mu je četiri godine bio pomoćnik, javio je AP. Na snimku zatim slijede priče trojice bivših članova dječjeg crkvenog hora iz grada Arapiraka, na sjeveroistoku Brazila. Jedan od te trojice, koji sada ima 20 godina, kaže da je bio prisiljen na seksualne odnose s Barbosom kada je imao 12 godina i da ih je imao "bezbroj".

Ovaj snimak napravio je januara 2009. godine 21-godišnji mladić koga je sveštenik Barbosa, takođe, seksualno iskorištavao kada je imao 12 godina. Snimak se, takođe, može vidjeti na YooToobu. Osim Barbose za isto se okrivljuju još dva sveštenika monsinjor Raimundo Gomes (52) i otac Edilson Duarte (43).

Brazilska crkva je saopćila povodom ovog skandala da su trojica sveštenika suspendovani, a iz policije je rečeno da je otvorena istraga. Ne navodi se, međutim, da li su sveštenici priznali krivicu ili ne. Osumnjičeni sveštenici neće biti u pritvoru dok se ne završi istraga krajem aprila.

Portparol Vatikana Federico Lombardi potvrdio je da je Sveta stolica obaviještena o ovom slučaju, prenose u srijedu agencije.