Prijavljeno im 100 slučajeva
0

Katolička crkva u Italiji prvi put otkrila podatke o zlostavljanju

FENA
Mariano Crociata
Mariano Crociata
Katolička crkva u Italiji otkrila je prvi put podatke o zlostavljanju djece iza kojeg stoji svećenstvo, a prema kojima je oko 100 slučajeva prijavljeno crkvenim vlastima u proteklih 10 godina.

Glavni tajnik Konferencije talijanskih biskupa svećenik Mariano Crociata nije, međutim, saopćio koliko je svećenika pedofila naposljetku bilo isključeno iz crkve, kao ni koliko je krivično gonjeno.

Potvrđujući da su crkveni dužnosnici sarađivali s policijom, svećenik je podsjetio da talijanski zakon ne zahtijeva od biskupa da prijave slučajeve, gdje postoji sumnja da se radi o zlostavljanju.

Crociata je također rekao da nema potrebe uspostavljati poseban crkveni odbor koji bi rješavao slučajeve zlostavljanja djece iza kojih stoji svećenstvo, kao što je to bio slučaj u Njemačkoj i nekim drugim evropskim zemljama.

Katolička crkva je bila pod pritiskom da otkrije ove podatke, ocijenio je BBC, podsjećajući da broj otkrivenih slučajeva svećenika pedofila "u vlastitom dvorištu" pape Benedikta XVI nastavlja rasti.

U ponedjeljak je počelo suđenje svećeniku iz Savone zbog zlostavljanja 12-godišnje djevojčice, dok je u utorak 73-godišnji svećenik iz Milana, poznat po podršci pravima homoseksualaca, uhapšen zbog zlostavljanja 13-godišnjeg dječaka.

Iako je papa Benedikt XVI najavio "nultu toleranciju" za zločine seksualnog zlostavljanja iza kojih stoji svećenstvo, Vatikan i dalje inzistira na diplomatskom imunitetu kada je riječ o tužbama proisteklim iz slučajeva seksualnog zlostavljanja za koje su odgovorni svećenici u Sjedinjenim Američkim Državama, naveo je BBC.