Svijet
200

Katedrala u Kelnu u mraku zbog antimuslimanskih demonstracija

SRNA
Katedrala u Kelnu (Foto: EPA)
Katedrala u Kelnu (Foto: EPA)
Katedrala u Kelnu, jedan od spomenika sa UNESCO-ove liste u Njemačkoj, bit će zamračena u ponedjeljak, 5. januara, kao znak protesta povodom demonstracija antimuslimanskog pokreta u ovom gradu, saopštili su danas zvaničnici katedrale.

Uspon grupe "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada" (PEGIDA) potresao je njemačku političku scenu. Kancelarka Angela Merkel rekla je u novogodišnjoj poruci da su lideri tog pokreta rasisti puni mržnje i da građani treba da paze da ne bi bili iskorišteni.

"PEGIDA-u čini nevjerovatna mješavina ljudi, od onih iz srednjeg društvenog sloja do rasista i ekstremnih desničara", rekao je upravnik katedrale Norbert Feldhoff.

On je dodao da gašenje rasvjete treba da pošalje poruku učesnicima protesta da stanu i razmisle s kim šetaju u marševima.

Opera u Drezdenu takođe je ugasila svjetla tokom posljednjeg protesta PEGIDA-e u ovom gradu.

Jučer objavljeni rezultati nove ankete pokazali su da bi se svaki osmi Nijemac pridružio antimuslimanskim protestima u svom gradu.

Mnogi građani brinu zbog velikog broja azilanata koji dolaze u Njemačku. Taj broj je u 2014. godini premašio 200.000, što je četiri puta više nego 2012. godine.