The Independent
0

"Katastrofalna sedmica za Gordona Browna i laburiste"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Protekla sedmica je bila "katastrofalnu" za Gordona Browna i laburiste; u njoj je prevladala "atmosfera kraja režima", piše londonski The Independent navodeći da nije samo riječ o gafovima i javnim međusobnim optužbama laburista, već je prisutno i jasno odsustvo autoriteta i ispravnog odlučivanja na vrhu.

Premijer Brown je još jednom želio djelovati odlučno, ali je u tome podbacio, pojačavši utisak svoje izoliranosti. Savjet Brownu stoga jeste da više sluša, a manje kritizira, piše Independent.

Daily Telegraph prenosi da desetak istaknutih laburista planira prebjeći u Liberalno-demokratsku stranku zbog prevelikog naginjanja Laburističke stranke ulijevo, o čemu je najbolji pokazatelj povećanje poreza na visoka primanja.

U intrevjuu ovom listu lider liberalnih demokrata lord Paddy Ashdown rekao je da ga sadašnja situacija podsjeća na onu iz 1981. godine kada se Laburistička stranka pocijepala i od jednog njenog dijela stvorena Socijaldemokratska stranka, što je dovelo do dotad najvećeg poraza laburista na općim izborima.

"Ministri se očajnički trude spasiti Browna", piše The Times u subotu, osvrćući se na napore ključnih ministara da očuvaju jedinstvo usred općeg nezadovoljstva premijerovim liderstvom.

The Guardian primjećuje da bi premijer Brown, koji je tokom teške sedmice bio u posjetama izvan zemlje, trebalo da ima pouzdanu "desnu ruku" koja bi držala stvari pod kontrolom u njegovom odsustvu.